Wat is bijzondere toelating?
Als je niet aan de toelatingseisen voldoet ben je wettelijk niet toelaatbaar. In sommige gevallen kunnen we een uitzondering maken en kun je je toch aanmelden voor de opleiding. Dit heet bijzondere toelating en gaat via de procedure Bijzondere toelating. Deze procedure kan ook opgestart worden als jij je diploma bent kwijtgeraakt.
Wanneer is bijzondere toelating mogelijk?
Wanneer je 18 jaar of ouder bent, kun je een verzoek indienen voor een bijzondere toelating.
Nog geen 18?
De procedure bijzondere toelating is in eerste instantie gericht op studenten die 18 jaar of ouder zijn en door omstandigheden geen diploma hebben gehaald. Als je je jonger bent dan 18, dan verwijzen we je in eerste instantie naar het voortgezet onderwijs om te onderzoeken of het mogelijk is om daar je diploma nog te halen. Als dit niet lukt, kijken we samen met jou of bijzondere toelating de beste stap voor jou is.
Bijzondere toelating in 7 stappen:
- Meld je aan: als je een opleiding wilt volgen waar je niet de juiste vooropleiding voor hebt, meld je je gewoon voor deze opleiding aan via onze website. Na je aanmelding wordt je door ons gebeld omdat wij zien dat je niet de juiste vooropleiding hebt. In dit telefonische gesprek kun je aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor de bijzondere toelating.
- We gaan in gesprek: de volgende stap is een oriënterend gesprek waarin we samen kijken of het zin heeft om een toelatingsonderzoek te starten. We raden aan om je ouders/ verzorgers en je mentor van je vorige school (of een andere begeleider) mee te nemen naar dit gesprek. Als blijkt dat we een toelatingsonderzoek kunnen starten, spreken we af wat je hiervoor moet aanleveren. Dit portfolio lever je binnen 2 weken bij ons in. Als blijkt dat een toelatingsonderzoek geen zin heeft, dan bespreken we de alternatieven tijdens dit gesprek.
- Start toelatingsonderzoek: na dit gesprek krijg je per brief informatie over het toelatingsonderzoek. Binnen 2 weken lever je het portfolio in. In je portfolio kan zitten: een motivatiebrief, een aanbevelingsbrief van je school, een bewijs van je niveau voor Nederlands, rekenen en Engels en/of cijferlijsten of rapporten van eerdere scholen. Zie de voorbeelden hieronder.
- Onderzoek portfolio en/of testen: Nadat we je portfolio hebben ontvangen, onderzoeken we of we je kunnen toelaten voor de opleiding. Soms zijn extra testen nodig, zoals een capaciteitentest of een toets voor Nederlands, rekenen of Engels.
- Uitslag toelatingsonderzoek: de uitslag van het onderzoek gaat naar de toelatingscommissie die een besluit neemt over je toelating. Als blijkt dat je niet kan worden toegelaten tot de opleiding, kijken we samen met jou naar een andere mogelijkheid.
Motivatiebrief studenten
Je schrijft een motivatiebrief en vertelt o.a. waarom je juist déze opleiding graag wilt gaan doen en waarom je verwacht het diploma te halen. Je voegt de brief toe aan je portfolio. Download een voorbeeld.
Aanbevelingsbrief begeleider
Vraag je eigen decaan, mentor of een andere begeleider om een aanbevelingsbrief te schrijven voor jou. Het mag geen familielid zijn. Deze brief voeg je toe aan je portfolio. Download een voorbeeld.
Algemene informatie over Bijzonder toelating
Één procedure per opleiding
De procedure Bijzondere toelating doorloop je voor één specifieke opleiding. Voor een andere opleiding volgt een nieuw onderzoek. De informatie uit het eerste onderzoek kunnen we mogelijk bij het volgende onderzoek weer gebruiken
Één procedure Noordelijke Mbo-scholen
De noordelijke mbo-scholen hebben dezelfde procedure voor Bijzondere toelating. Zo zorgen we ervoor dat we iedereen die naar het mbo wil en niet voldoet aan de wettelijke toelatingseisen, gelijk behandelen in de regio noord
Noordelijke ROC's
De noordelijke mbo-scholen zijn deze 7 ROC's in Groningen, Friesland en Drenthe: Alfa-college, AOC Terra, Drenthe College, Friesland College, Noorderpoort, Nordwin College en ROC Menso Alting
Één resultaat bij Noordelijke Mbo-scholen
In de regio noord geldt het resultaat van het toelatingsonderzoek voor een bepaalde mbo-opleiding voor alle mbo-scholen. Dit betekent dat er voor een bepaalde mbo-opleiding slechts één keer een onderzoek nodig is bij één van de noordelijke mbo-scholen.
Jij deelt het resultaat met andere school
Heb je de onderzoeksuitslag van de procedure Bijzondere toelating ontvangen en wil je je bij een andere mbo-school in de regio noord aanmelden? Dan zorg jij ervoor dat de andere mbo-school de onderzoeksverklaring krijgt, als je je daar aanmeldt.