Alfa-college
Assen | Groningen

Studenten sluiten jaar af met tentoonstelling

Studenten Technicus Engineering Installatie- en Elektrotechniek lieten donderdag tijdens een tentoonstelling op locatie Admiraal de Ruyterlaan zien wat ze hebben geleerd tijdens de projectweek. In groepjes liep de klas van deze piepjonge opleiding mee bij Engie, Energiewacht, Strukton en Eekels Technology.

“Deze tentoonstelling is een afsluiting van het eerste jaar van onze nieuwe opleiding én een bedankje voor alle bedrijven die er geld, tijd en energie in hebben gestoken”, vertelt coördinator Baudien Gebbink.

Ontstaan
Deze opleiding is ontwikkeld samen met Strukton Worksphere, Energiewacht Assen, ENGIE Services, Eekels Technology, Installatiewerk Noord, Oost & Flevoland, OTIB en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Voordat de opleiding in september 2017 startte, heeft projectleider Geert Berghuis samen met de RUG onderzoek bij bedrijven gedaan: “We zijn in januari vorig jaar met de voorbereiding begonnen en bij bedrijven langs geweest om te vragen hoe zij vinden dat de opleiding ingevuld moet worden. Het unieke is dus dat het bedrijfsleven directe invloed op de inhoud van de opleiding heeft”, zegt Geert.
Daarnaast doet de RUG tijdens het eerste schooljaar ook onderzoek om te kijken waar de verbeterpunten liggen. De studenten, docenten en bedrijven worden direct betrokken bij het verbeteren van deze nieuwe opleiding: “We vragen vanuit de projectteams aan bijvoorbeeld de studenten wat zij van hun opleiding vinden. Wat gaat goed en wat kan beter? Met de feedback die we van ze krijgen gaan we ook écht iets doen.”

Inhoud
Bij deze 4-jarige opleiding wordt werken en leren gecombineerd. De lessen zijn bij bedrijven en op school, maar vaak gaan studenten op een werkplek bij een installatiebedrijf of technische dienstverlener aan de slag. Als technicus engineering installatie- en elektrotechniek help je mee bij het ontwerpen, tekenen, opbouwen en onderhouden van een installatie, bijvoorbeeld een klimaatsysteem of een drinkwaterinstallatie. Je leert over ICT en ook over duurzame technieken zoals aardwarmte, warmtepompen, zonnepanelen en warmte terugwininstallaties. Van de studenten wordt verwacht dat ze kunnen samenwerken, improviseren, problemen oplossen en leiding geven.

Belangstelling
De belangstelling voor Technicus Engineering I&E neemt toe, want in het schooljaar 2018-2019 zijn 27 studenten gestart en komend schooljaar gaan meer dan veertig studenten deze opleiding doen. Wat de reden van deze groei is, is voor Baudien Gebbink moeilijk te verklaren: “Hoe het kan dat het aantal studenten zo is toegenomen is voor ons lastig om te zeggen, maar het is een feit dat de techniek de laatste jaren enorm in ontwikkeling is. Daarnaast spreekt onze opleiding mensen aan omdat het een brede vakopleiding is met aandacht voor coaching en met goede beroepskansen.”

 



Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed