• Hoogeveen

De samenwerking tussen Alfa-college Hoogeveen en Probis Nederland B.V., gespecialiseerd in elektrotechnische installaties in de utiliteit en de retail, is een groot succes. De cursus die zij samen ontwikkelden in opdracht van Probis om de kennis van elektromonteurs te verdiepen, is al door de meeste monteurs van het bedrijf gevolgd en het resultaat is zichtbaar en merkbaar op de werkvloer.

Meer verdieping

,,De studenten worden al jaren breder opgeleid in de reguliere opleidingen’’, vertelt Barry ten Voorde, kwaliteitsmanager van Probis. ,,Dat betekent dat er minder ruimte is voor verdieping, terwijl bedrijven zich steeds meer specialiseren. De maatwerkcursus ‘Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties’ biedt monteurs van Probis de mogelijkheid om alsnog de diepte in te gaan, helemaal gericht op het vakgebied waarin ze werkzaam zijn.’’ Ook zij-instromers met beperkte of soms zelfs geen kennis van de elektrotechniek worden geënthousiasmeerd door de “’bedrijfsspecifieke zij-instromers” opleiding te volgen, waardoor deze belangrijke doelgroep ook met meer vertrouwen op de werkvloer kan integreren.

Meer vertrouwen

De cursus ‘Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties’ is in 2021 van start gegaan. ,,Medewerkers en sollicitanten vragen er inmiddels zelf om’’, zegt Barry ten Voorde, van Probis. ,,Een verdieping van het kennisniveau geeft ze meer vertrouwen in hun eigen kennis en kunde. Het verkleint ook de kloof tussen ervaren vakmensen en jonge werknemers en zij-instromers. Deze kloof wordt veroorzaakt door het verschil in kennisniveau en het leeftijdsverschil. Dit leidt tot frustratie op de werkvloer en kan zelfs leiden tot gedemotiveerde monteurs, terwijl we natuurlijk iedereen die belangstelling heeft voor techniek willen behouden in de sector. We willen ze bovendien blijven motiveren om beter te worden en hun vertrouwen te laten groeien. Er is tegenwoordig minder opleidingstijd voor begeleiding op de werkvloer, helemaal in ons specialisme: het snelle afbouwproces in de retail. Een opleiding naast het werk is dus noodzakelijk om de kwaliteit te leveren die opdrachtgevers vragen en die geëist wordt middels steeds strengere regelgeving. Jonge medewerkers en zij-instromers zijn geneigd bij anderen de kunst af te kijken of op te zoeken wat er moet gebeuren, maar werkelijke technische kennis ontbreekt soms, waardoor zelfstandig werken lastig is. Het doel is om de kennis als een aanstekelijk virus in de groep met gemotiveerde monteurs terecht te laten komen, zodat een monteur niet alleen een ambassadeur is voor het bedrijf, maar ook kennisleverancier voor de klant. Toekomstbestendigheid is hierin voor ons het sleutelwoord.’’

Maatwerk

Ronald Verweij, docent elektrotechniek op Alfa-college, ontwikkelde de cursus samen met Barry ten Voorde, die intern bij Probis al had geïnventariseerd waar behoefte aan was en op basis daarvan een stappenplan had gemaakt. Verweij: ,,Ik vond het een interessante uitdaging en er is een cursus ontstaan vanuit een bottom-up gedachte: waar lopen de medewerkers tegenaan en hoe verwerken we dit in een cursus? Echt maatwerk dus. Als een meetinstrument een groen vinkje geeft, is alles in orde. Maar een monteur levert meer kwaliteit als hij ook weet wat de betekenis is van de waarde die het apparaat aangeeft. Kortom: de vertaalslag maakt van praktijk naar theorie en theorie naar praktijk.’’ De cursus ‘Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties’ is niet langer een pilot en de samenwerking tussen Probis en Alfa-college heeft al geleid tot een tweede cursus: een voortraject waarin de theoretische kennis van elektrotechniek wordt uitgelegd. Deze cursus sluit naadloos aan op de uitgebreidere cursus ‘Lokaliseren en inspecteren van storingen in elektrotechnische installaties’. 

Bij interesse voor de opleiding, meld je dan op de website: www.probisnederland.com. En wil je meer weten over de mogelijkheden voor maatwerkcursussen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Opleidingsmanager Winfred Voorstok via [email protected].