MBO opleidingen > Scholieren en studenten > Vakwedstrijden > Alfa-uitblinker en MBO Uitblinker

Alfa-uitblinker en MBO Uitblinker

Het Alfa-college zet uitblinkers graag in het zonnetje. Daarom nemen we jaarlijks deel aan de landelijke wedstrijd MBO Uitblinker, georganiseerd door Dit is mbo.

 

Hoe werkt de landelijke MBO Uitblinkerverkiezing?

De Alfa-uitblinker vertegenwoordigt onze school tijdens de kennismaking met de uitblinkers, het Dit is mbo-diner en het slotevenement: het Uitblinkergala met de MBO Uitblinkerverkiezing.
De verkiezing is gestart met een persoonlijke campagne waarbij de studenten, met een nieuwe zelfgecreëerde campagne zoveel mogelijk internetstemmen proberen te werven van o.a. docenten, stage-/leerbedrijven en studenten. Tijdens de stemperiode van 5 september 19.00 uur tot 10 november 2016, kan iedereen stemmen op de uitblinkers. Alle uitblinkers staan met hun verhaal, foto en een filmpje op de website van Dit is mbo.
Er wordt een top 10 samengesteld op basis van het aantal stemmen en het aantal punten dat de juryleden elke kandidaatuitblinker hebben toegekend (tijdens de eerste speeddate op de kennismakingsdag). Zowel het aantal stemmen als het puntenaantal van de vakjury weegt elk 50%. Dat is dit jaar voor het eerst (eerder telden de stemmen voor 25%). De top 10 wordt ​​bekend gemaakt via ditismbo.nl op de dag na de stemperiode, 10 november 2016.
 

MBO Uitblinkergala: drie prijzen

De kandidaten uit de top 10 presenteren zich 24 november tijdens het MBO Uitblinkergala opnieuw aan twee vakjury’s. Direct voorafgaand aan het gala, vinden er opnieuw speeddates plaats tussen de vakjury en de top 10. Op basis hiervan stelt de jury een top 3 samen. MBO Uitblinker 2015, Jordy van Tongeren, maakt tijdens het gala de wildcard bekend en zo komt er een top 4 tot stand. Deze top 4 presenteert zich op het podium en de vakjury kiest vervolgens de winnaar. 
De MBO Uitblinker 2016 
draagt een jaar lang de titel ‘Ambassadeur van het Beroepsonderwijs’ en ontvangt een gouden pauwenveer en € 2.500,
 te besteden aan persoonlijke ontwikkeling.

  

Dag van het MBO: Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider

Het MBO Uitblinkergala is onderdeel van de Dag van het mbo op 24 november 2016, een uniek samenwerkingsverband tussen de MBO Raad, ​​SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en de MBO Academie. Naast de prijs voor Landelijke Uitblinker MBO worden ook de prijzen uitgereikt voor Verkiezingen Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider. Overdag komen mbo-onderwijs en bedrijfsleven samen tijdens het congres MBO CityWanneer ben je uitblinker?

​​​​Een uitblinker is een mbo-student die naast inzet voor zijn/haar studie bijzondere prestaties heeft geleverd. De uitblinkers worden ieder voorjaar gekozen op de mbo-scholen. Dit jaar doen 42 scholen mee.

 

 

 

 

Alfa-uitblinker verkiezing
​Via posters in de scholen, social media, de website en het portaal roepen we talentvolle studenten op zich aan te melden voor de Alfa-uitblinker verkiezing.
Vervolgens organiseren we op de locaties voorverkiezingen en uit deze studenten wordt er een gekozen. Daarna vind de Alfa-uitblinker verkiezing plaats en kiest een deskundige, brede jury de Alfa-uitblinker. Deze student neemt dan deel aan de landelijke verkiezing MBO Uitblinker.​

 

Naast de prijs voor de winnaar, de Alfa-uitblinker, is er ook een Publieksprijs en zijn er prijzen voor de winnaars van de 2e en 3e prijs.

  

Wat ‘krijgt’ Alfa-uitblinker?

• je kunt laten zien waar je goed in bent
• je maakt kans op de landelijke hoofdprijs van € 2.500 euro, te besteden aan persoonlijke ontwikkeling
• je gaat o.a. naar het Dit is het mbo-diner en het Uitblinkersgala, ontmoet interessante mensen en doet bijzondere ervaringen op
• het staat goed op je CV en brengt je verder in je carrière!