Vakwedstrijden

Wedstrijden in Vakmanschap: een strijd om de eer
Drie deelnemers aan de Nederlandse kampioenschappen!

Het Alfa-college wil dat meer studenten laten zien wat ze allemaal aan vakmanschap en kunde in huis hebben. Een mooie manier is deelname aan landelijke mbo-vakwedstrijden, zoals de Vakkanjer- en Skills Heroes-wedstrijden. De studenten die aan deze wedstrijden deelnemen, krijgen naast het gewone onderwijs een extra programma om zich goed te kunnen voorbereiden op de wedstrijd. Zij krijgen hierbij begeleiding van een docent.

We streven ernaar dat zoveel mogelijk opleidingen studenten laten deelnemen aan de vakwedstrijden. Bij Skills Heroes zijn er wedstrijden voor ruim 40 beroepsopleidingen, in allerlei richtingen en niveaus. Van Verpleegkunde tot timmerman, van management-assistent to webdesigner. In de wedstrijden voeren studenten een opdracht uit die hun vakmanschap en vaardigheden test. Deze opdracht is voor alle wedstrijddeelnemers gelijk. De beoordeling gebeurt aan de hand van vastgestelde, objectieve criteria. Meer informatie over de Skills Heroes-wedstrijden vind je hier.
.
Van regionaal naar mondiaal
Er worden eerst voorrondes gehouden, op school en daarna in de regio. Studenten die in de voorronde in de top 3 eindigen, mogen door naar de landelijke finale. In 2016 hebben vier studenten van het Alfa-college meegedaan aan de landelijke finale van Skills Heroes en Vakkanjers.

Jeroen Jasper, student Installatietechniek in Groningen, heeft een gedeelde 3e plaats behaald bij de nationale finale Vakkanjers Koude- en luchtbehandelingstechniek. Dani van der Veen is kampioen van Nederland geworden bij de wedstrijd Timmeren van Skills Heroes. Hij volgt de BBL-opleiding Timmerman bij RTC Bouw in Hardenberg. Roy Nijeboer, ook student van het RTC, heeft de derde prijs in de wacht gesleept in de finale Vakkanjers Machinebankwerken fijnmechanisch. Frank Fopma, student in Hoogeveen, is finalist Vakkanjers Electrotechniek gebouwen.

De winnaars van het NK kunnen meedoen aan de Europese kampioenschappen (EuroSkills) of de wereldkampioenschappe (WorldSkills).

Meer weten?
Wil je meer weten over deelname aan de Skills Heroes- of Vakkanjer-wedstrijden, neem dan contact op met je docent of mentor.
 

Roy Nijeboer, student bij het RTC Hardenberg, heeft meegedaan aan het NK Vakkanjers Machinebankwerken fijnmechanisch.
 
 
 
Dani eerste plaats

 
Dani in actie

  
Jeroen Jasper

  
Vakwedstrijden