MBO opleidingen > Scholieren en studenten > Vakwedstrijden > Alfa-college Ondernemers Award

Alfa-college Ondernemers Award

Ondernemerschap is de zuurstof van Nederland. Vooral de startende en jonge bedrijven hebben een positieve invloed op de economische groei. Het Alfa-college onderkent het belang van ondernemen en ondernemende houding. Niet voor niets is ondernemen één van de vier speerpunten.
Het Alfa-college stimuleert deelname van studenten aan het landelijke traject Jong Ondernemen. Op de diverse locaties in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg zijn  studententeams (college companies) actief bezig met ondernemerschap: niet in theorie, maar vooral door te doen. Dit vraagt van de studenten een grote inzet, motivatie en ambitie. Een begeleidingsteam vanuit het onderwijs en het bedrijfsleven helpt de Jong Ondernemen teams.

Award 2016

De vierde Alfa-college Ondernemers Award vond plaats op woensdag 20 april 2016 in Hoogeveen. Na regionale voorrondes in Groningen, Hardenberg en Hoogeveen, mochten de 12 finalisten nu hun pitch houden voor de jury en circa 200 gasten.
 

Winnaars 2016

 

Eerste prijs

Winnaar van de Alfa-college Ondernemers Award is het studentteam Improviso, met een innovatief concept om zonnepanelen te verwerken in zonneschermen. Met name voor bijvoorbeeld grote gebouwen als ziekenhuizen en kantoren kunnen zo twee vliegen in één klap slaan: zonwering die energie opwekt. De studenten van de locatie Admiraal de Ruyterlaan in Groningen zijn begeleid door Stuart Addison.

 

Tweede prijs

De tweede prijs ging naar studentbedrijf Hang On, uit Hardenberg. De studenten bedachten een handige oplossing om vlaggestokhouders het hele jaar door te gebruiken.
 

Derde prijs

Handy Seven, ook uit Hardenberg, won de  Zij ontwikkelden een praktisch apparaatje om sneller en gemakkelijker te kunnen vakkenvullen in de supermarkt.


De studentbedrijven uit Hardenberg zijn begeleid door Gerard Tamminga.
 

Publieksprijs

Het publiek mocht stemmen wie met de publieksprijs naar huis mocht. Deze prijs ging naar Snelle zwemstart; een boek met bijbehorende app die kinderen helpt bij de zwemles.

 

Award 2015

Op woensdag 29 april 2015 vond de derde Alfa-college Ondernemers Award plaats in Hoogeveen. De derde editie van de Alfa-college Ondernemers Award in Hoogeveen werd druk bezocht met circa 180 gasten.
 

Winnaars 2015

Winnaar in de categorie Jong Ondernemen is het studentteam Active Inventory, met een winkel-app waarmee je via een QR-code kunt zien of het product dat je wilt, beschikbaar is in de winkel of een ander filiaal. De app sprak de jury vooral aan vanwege de mooie combinatie van de fysieke winkel en de digitale wereld.
 
Deze studenten van de locatie Admiraal de Ruyterlaan in Groningen zijn begeleid door Stuart Addison.
 
Winnaar in de buitencategorie, studenten die buiten hun opleiding een eigen bedrijf zijn gestart, is: Nathan Bakker, met Windfall Woodshop. Hij volgt de opleiding Hout & Meubel aan de Admiraal de Ruyterlaan. Nathan heeft een passie voor hout en maakt de meest uiteenlopende voorwerpen, zoals speciale wijnrekken voor horecagelegenheden, tafels en kunstobjecten.
 
De publieksprijs ging naar het team Season Projects uit Hoogeveen.Deze studenten bieden in Hoogeveen seizoenartikelen aan en brengen die persoonlijk thuis bij klanten, zoals oliebollen en fleurige plantjes.

 

Award 2014

Op 23 april 2014 organiseerde het Alfa-college voor de tweede maal een ondernemerswedstrijd. De strijd om de Alfa-college Ondernemers Award vond plaats in Hoogeveen, van 19.00 – 21.30 uur. Veertien Studententeams maakten kans op de Alfa-college Ondernemers Award. Zij moesten een korte pitch houden van één minuut en vragen van jury en publiek beantwoorden. Een deskundige jury bepaalde welk team met de Award naar huis ging. Behalve de Award was er ook een publieksprijs te vergeven.
 
Winnaars 2014
Het team Lorus uit Hoogeveen werd uitgeroepen tot winnaar van de Award, dat bestond uit een beeldje en een geldprijs. Zij hebben een leren bandje ontwikkeld om snoeren bij elkaar te houden. Door hun goede netwerk kunnen zij aan gratis materiaal komen, waardoor de kostprijs van het product laag blijft. De juryvoorzitter loofde de eenvoud van het product, dat duurzaam en concurrerend is. 
 
Publieksprijs 2014
De publieksprijs ging ook naar een studentbedrijf dat zelf een product heeft ontwikkeld. Het team Four Leaves heeft een gelukskalender gemaakt. Deze kalender met mooie afbeeldingen en gelukspreuken viel bij de consument in goede aarde. Ook het publiek wist de pitch van dit team te waarderen.

Award 2013

In 2013 is voor het eerst de Alfa-college Ondernemers Award gehouden. Het advies van Marc Haitsma van SPH Verpakkingen en Kartonnage was toen: “Durf je nek uit te steken en geld te verdienen. Bedenk met een aantal anderen wat je wil doen en start een bedrijf. Heb lef en leer van tegenslagen.” Zijn voorspelling is dat we terugkeren naar de regionale economie. “En daar maken mbo-studenten het verschil”, aldus Haitsma.
 
Winnaar 2013
Het winnende team in 2013 was Nadam Lights.  Zij hielden een goede pitch over hun product: een LED-lampje met sensor dat je boven het sleutelgat kunt monteren. Ze richtten zich met dit product met name op ouderen en slechtzienden. De vragen van de jury en uit de zaal konden de twee dames goed beantwoorden. De jury bleek onder de indruk van de krachtige presentatie.
 


Finale 2016
Winnaar '15 buitencategorie
​ 
Winnaar '15 Jong Ondernemen
 
Publieksprijs 2015
 
Winnaar 2014
Publieksprijs 2014
Winnaar 2013
Winnaars 2013 Nadam.jpg
Publieksprijs 2013
Publieksprijs 2013 Papernails.jpg