Alfa-college

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) Groningen

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) Groningen
Locatie
Kardingerplein, GRONINGEN
Type
BOL
Niveau
3
Opleidingsduur
2 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt

  • Je daagt jezelf mentaal en fysiek uit 
  • Jouw docenten hebben werkervaring bij politie, marechaussee en met handhaving
  • Door middel van virtual reality oefen je levensechte bekeuringssituaties

ik leer direct het vak in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging

Beroep in beeld

Beroep in beeld

Sluiten
Ontdek in deze video (deel 2/3) hoe een stage bij FC Groningen eruit ziet.
  • In het kort

    Als Handhaver toezicht en veiligheid word je opgeleid tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Je werkt vooral in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld bij de overheid, zoals een provincie of gemeente. Je houdt toezicht op vergunningen en handhaaft op strafbare feiten uit het strafrecht, de bijzondere wetten of vanuit een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit betekent dat je hiermee ook opsporingsbevoegdheid hebt en dat je naast surveilleren ook leert sanctioneren.

    De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid valt onder Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger niveau 2, Beveiliger niveau 3, Handhaver toezicht en veiligheid en Leidinggevende team/afdeling/project.

  • Iets voor jou?
    -Werk jij graag met mensen? 
    -Durf en kun jij mensen aanspreken op hun handelen en/of gedrag?
    -Ben je in staat snel in actie te komen en in te grijpen? 
    -Ben je stressbestendig, vindingrijk, zelfstandig en sportief

    Dan is de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid iets voor jou!

    Kijk op Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.
  • De opleiding
    De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Je begint in een algemeen eerste jaar, waarna je in het tweede leerjaar kiest voor één van de volgende uitstroomprofielen:

    - Openbare ruimte
    - Milieu, welzijn en infrastructuur (MWI)
    - Openbaar vervoer
    - Generieke opsporing (justitiële inrichtingen, politie, douane, marechaussee) Je leert tijdens de opleiding HTV veel over relevante wets- en rechtskennis, hoe je moet surveilleren en handhavend moet optreden. Daar hoort ook bij dat je leert hoe je een bekeuringsgesprek voert en hoe je een bekeuring uitschrijft. De maatschappij verhardt en fysiek en verbaal geweld nemen toe. Hier leer je tijdens de opleiding mee om te gaan. 

    We bieden tijdens de opleiding extra mogelijkheden die goed aansluiten bij je toekomstige beroep. Zo krijg je tijdens je opleiding de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen in je loopbaan:

    - BHV-opleiding, eerste hulp, reanimatie, brandbestrijding en ontruiming
    - BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar)
    - Certificaat verkeersregelaar

    Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, maar je legt ook landelijke theorie-¬ en praktijkexamens af, zoals BOA, Wettelijke Kaders 1 en 2. Voor al deze examens moet je slagen om je diploma en wettelijke opsporingsbevoegdheid te kunnen krijgen. Voor het BOA-examen geldt dat dit tevens een overgangseis is.

    Virtual reality

    Tijdens het vak ‘praktijk’ leer je alles over dienstverlening en hoe je moet optreden bij calamiteiten. Ook leer je bekeuringen schrijven Door rollenspellen te doen met acteurs en met behulp van virtual reality beleef je bijvoorbeeld een bekeuringssituatie alsof het echt is. Op deze manier bereiden we studenten voor op praktijkexamens.

    Oefenen in de praktijk

    Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten, bezoek je de rechtbank en het arrestantencomplex van de politie. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME en je werkt mee aan evenementen zoals de 4 Mijl van Groningen en voorstellingen in de Oosterpoort.

    Evenementen

    In het geval van evenementen is het zo dat er voor de meeste opleidingen een deelnameverplichting van 180 uur in het eerste leerjaar geldt. De eventuele kosten voor het reizen van en naar deze evenementen worden NIET door de opleiding vergoed.

    Onderwijsactiviteiten op en buiten school

    Tijdens het eerste jaar van de opleiding volg je lessen en andere begeleide onderwijsactiviteiten op school of buiten school in bijvoorbeeld De Oosterpoort. De lessen buiten school noemen we ook wel 'evenementen'. Daarnaast loop je in het tweede jaar van de opleiding stage bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen wij de beroepspraktijkvorming (bpv). Zowel de onderwijsactiviteiten op en buiten school als de bpv maken deel uit van je onderwijsprogramma.

  • Vakken

    Beroepsgerichte vakken

    - Opleiding tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
    - Wettelijke kaders 1 en 2
    - Aanhouding en zelfverdediging
    - Dienstverlening en calamiteiten
    - Sanctionerend optreden

    Je leert onder andere rapporteren, kennis van diverse soorten rechts- en wetskennis waaronder de bijzondere wetten (o.a. de Opiumwet en Wet Wapens en Munitie) en communiceren. Tijdens de opleiding maak je niet alleen examens op het Alfa-college, maar leg je ook landelijke theorie- en praktijkexamens af. Voor de HTV doe je dat bij de landelijke Exameninstelling Toezicht en Handhaving (ExTH) te Amersfoort. 

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels (soms keuzedeel), loopbaan en burgerschap.  Daarnaast krijg je sport met daarbij de onderdelen kracht en conditie, zelfverdediging en spel.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw interesses of die aansluiten bij jouw toekomstplannen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzedelen. Wil je hier meer over weten, laat je dan informeren op één van de online voorlichtingsavonden. 
     
    In deze video leren studenten bij sport behendig over een hek te springen tijdens bijvoorbeeld een achtervolging.
  • Leerweg
    In de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school en stage in beide leerjaren. Deze stages zijn verplicht.

    Evenementuren

    In het eerste jaar neem je deel aan evenementuren. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding.

    Beroepspraktijkvorming (BPV) of stage

    In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij verschillende handhavingsorganisaties in de provincie Groningen, de Douane, Staatsbosbeheer of binnen het openbaar vervoer. Je werkt dan samen met een ervaren handhaver en komt met de verschillende onderdelen van het werk in aanraking.

    Video's

    Benieuwd naar de werkzaamheden tijdens een stage op de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid? Bekijk dan deze video's:

    Mylan en Demi nemen je mee op avonddienst bij de handhaving van de Gemeente Midden-Groningen.

    Stage lopen bij Staatsbosbeheer? In deze video laten onze studenten zien hoe hun dag verloopt.

  • Opleiding in beeld
    Over een hek springen tijdens een achtervolging? Dat leer je zo:


    Mylan en Demi nemen je mee op hun avonddienst bij de Gemeente Midden-Groningen:


    Zo ziet een stagedag bij Staatsbosbeheer eruit:

  • Vooropleiding en toelating
    Om aan de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid te mogen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

    - mbo-diploma op niveau 2
    - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
    - overgangsbewijs naar 4 havo

    Daarnaast ben je van onbesproken gedrag. 

    Er worden meerdere kennismakingsbijeenkomsten door ons georganiseerd. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst ontdek jij of de opleiding goed bij je past en kunnen wij als opleiding inschatten of jij het in je hebt om bij ons een diploma te halen. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.

    Let op! Actieve deelname aan één van deze kennismakingsmomenten is dus verplicht om toegelaten te kunnen worden tot de door jou gekozen opleiding.
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Heb je deze opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4 binnen Veiligheid en sport of een andere mbo niveau 4 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen. 

    De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid wordt in het land gezien als een goede vooropleiding voor de politieacademie. Wij zijn het hier mee eens en denken dat je een grotere kans van slagen hebt om uiteindelijk bij de politie terecht te komen. Veel studenten solliciteren dan ook bij de politie na het behalen van hun HTV-diploma. Je moet natuurlijk wel de reguliere sollicitatieprocedure van de politie volgen. 

    Ook de opleidingstrajecten van de Koninklijke Marechaussee en de Douane worden veel gekozen als vervolgstap. 

    Het is ook mogelijk om onze niveau 4-opleiding Leidinggevende team/afdeling/project als vervolgopleiding te kiezen.

    Andere passende vervolgopleidingen zijn:
    - Juridisch medewerker (niveau 4)
    - Facilitair leidinggevende (niveau 4)
    - Sociaal Agogisch werk (niveau 4)

    Aan het werk

    Na de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid kun je aan het werk bij een handhavingsorganisatie. 

  • Schoolkosten
  • Opleidingswijzer

    Na de basisperiode van deze opleiding kies je één uitstroomprofiel. Hieronder vind je de Opleidingswijzers van de verschillende uitstroomprofielen. Daar staat ook informatie over de basisperiode.

    In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?

    Opleidingswijzer

  • Studie in cijfers

Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

Aanmelden

Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.
Meld je aan voor deze opleiding

Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

Beveiliger 3
GRONINGEN
Beveiliger 3
Sport en Bewegen | niveau 3
GRONINGEN
Sport en Bewegen | niveau 3

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed