MBO opleidingen > Scholieren en studenten > Veel gestelde vragen mbo

Veel gestelde vragen mbo

1. Waarom zou ik kiezen voor een opleiding bij het Alfa-college?

De scholen van het Alfa-college onderscheiden zich door:

 

 • kleinschaligheid en daardoor persoonlijke aandacht/geen anonimiteit
 • kwaliteit (klik hier voor meer info)
 • goede aansluiting op het vmbo
 • veel aandacht voor beroepspraktijkvorming (stage)
 • aandacht voor persoonlijkheidsvorming
 • aandacht voor deelnemersbegeleiding
 • goede bereikbaarheid van onze colleges
 • christelijke identiteit.
 
2. Wat is het verschil tussen een BOL- en een BBL-opleiding?
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage.

BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je een dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
 
Of je een opleiding nou volgt in de BOL of BBL, in beide gevallen ontvang je hetzelfde diploma.

3. Waar worden de opleidingen gegeven?
Bij de verschillende beroepsopleidingen staat aangegeven op welke locaties de opleiding wordt aangeboden. Lees hier welke locatie welke opleidingen aanbiedt, met daarbij de adresgegevens.

4. Hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Aanmelden kan op verschillende manieren:
 • via het digitale aanmeldingsformulier (klik rechtsboven op de rode knop Aanmelden)
 • vraag een aanmeldingsformulier aan via het gratis telefoonnummer 0800-8100
 • vraag een aanmeldingsformulier aan via de decaan van je vo-school

of bezoek een Informatieavond of Open Dag en meld je meteen aan.

Let op! Wanneer je minderjarig bent, is een handtekening van je ouder of voogd noodzakelijk.


5. Wanneer moet ik mij aanmelden voor een opleiding?
Je kunt je altijd aanmelden voor een opleiding. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen, vanwege beschikbaarheid van faciliteiten. Wanneer je je voor 1 april aanmeldt en je voldoet aan de eisen, dan is het zo goed als zeker dat je wordt geplaatst voor de opleiding van je keuze.

5a. Kan ik mij zonder diploma aanmelden voor een opleiding op niveau 3 of 4?
Als je geen diploma hebt, kun je via een speciale toelatingsprocedure aanvragen om toegelaten te worden voor een opleiding op niveau 3 of 4. Meer informatie over deze toelatingsprocedure, met bijbehorende formulieren, vind je hier.

6. Ik wil graag weten wanneer de open dagen zijn; hoe kan ik aan deze informatie komen?
De data en tijden van informatieavonden en de Open dag staat altijd op de website. Kijk voor meer informatie bij Kom, kijk en kies. Heb je nu een vraag, neem dan contact op met onze afdeling Opleiding en Advies via tel. 0800-8100.
 
7. Wat zijn de kosten van een opleiding?
Wat les- en cursusgeld betreft gelden er wettelijk vastgestelde bedragen, afhankelijk van je leeftijd en het soort opleiding. Als je 16 of 17 jaar bent, hoeft er geen schoolgeld te worden betaald. Klik hier voor meer informatie over algemene studiekosten. Daarbij komen nog kosten voor o.a. boeken; deze kosten zijn voor elke opleiding verschillend. Kijk voor meer informatie op de webpagina van de opleiding.
 
8. Kan ik voor alle opleidingen studiefinanciering krijgen?
Voor een BOL-opleiding kun je studiefinanciering krijgen. Voor informatie over studiefinanciering: kijk hier of op de pagina Studiekosten algemeen Beluister dit document met behulp van ReadSpeakerLuister.
 
9. Ben ik zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek voor mijn BBL-opleiding?
Ja, je moet zelf een werkplek regelen. Je kunt via de opleiding of via je docent tips krijgen voor het vinden van een werkplek bij een erkend leerbedrijf. Verder kun je via de websites van de brancheorganisaties een overzicht vinden van bedrijven waar je kunt solliciteren.
 
10. Kan ik een baan combineren met elke of een willekeurige BBL-opleiding?
Nee, de baan moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen. Bij een BBL-opleiding moeten theorie en praktijk op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast moet je werken bij een erkend leerbedrijf.
 
11. Hoe kom ik aan meer informatie over een of meer opleidingen?
E-mail je naam, adres en de naam van de opleiding(en) waar je in geïnteresseerd bent naar info@alfa-college.nl. Meer informatie over alle opleidingen kun je ook vinden in onze brochures en op de website. De brochures kun je downloaden via de webpagina over een opleiding of je kunt een of meer brochures aanvragen via tel. 0800 - 8100.
 
12. Waar kan ik meer informatie krijgen over een cursus Nederlands als tweede taal?
Voor informatie over een cursus Nederlands kun je contact opnemen met de locatie Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen via telefoonnummer 050-5973400 of stuur een e-mail naar: info@alfa-college.nl.
 
13. Wat zijn mijn doorstroommogelijkheden?
Informatie over doorstroommogelijkheden vind je in de brochure over deze opleiding en op de website. De brochures kun je downloaden via de webpagina over een opleiding of je kunt een of meer brochures aanvragen via tel. 0800-8100.
 
Heb je toch nog vragen? Stuur dan je vraag met je e-mailadres naar info@alfa-college.nl of neem contact op met de het Loopbaancentrum. Het Loopbaancentrum is op alle opleidingslocaties bereikbaar.
 
14. Tot welke opleiding kan ik worden toegelaten?
In de opleidingsbrochure vind je de toelatingseisen voor elke opleiding. Kun je niet vinden wat je zoekt? Mail je vraag naar info@alfa-college.nl. Dan krijg je zo spoedig mogelijk antwoord. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 0800-8100.
 
15. Ik heb mij aangemeld voor een opleiding. Wanneer krijg ik iets te horen?
Als je je aangemeld hebt, krijg je binnen 3 weken een schriftelijke bevestiging van je aanmelding. Via de opleiding van je keuze ontvang je op een later tijdstip een uitnodiging voor een intakegesprek. Als je nog vragen hebt over je aanmelding, neem dan contact op met het Loopbaancentrum op de onderwijslocatie van jouw keuze of bel naar 0800-8100.
 
16. Kan ik met een mbo-opleiding doorstuderen aan het hbo?
Ja, maar dat kan alleen met een diploma op niveau 4 en je moet dan wel een verwante hbo-opleiding kiezen. Het Alfa-college heeft samenwerkingsafspraken met verschillende ‘scholen’ van de Hanzehogeschool. Deze afspraken kunnen tot studietijdverkorting leiden. Of dit ook het geval is voor de opleiding van jouw keuze bespreken we graag met je. Neem hiervoor contact op met het Loopbaancentrum.
 
17. Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?
Dit is afhankelijk van welke opleiding je wilt doen en wat de competenties zijn die bij deze opleiding passen. Wij doen ons best je zo goed mogelijk over te laten stappen. We proberen natuurlijk te voorkomen dat je studievertraging oploopt.
 
18. Wat zijn keuzedelen?
Tijdens je opleiding kun je kiezen voor keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je volgt naast de basisvakken van je opleiding. Je kunt je vakkennis hiermee verbreden of juist verdiepen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt in de regio. Het aanbod aan keuzedelen kan per opleiding verschillen. Je krijgt hulp bij het maken van je keuze.
​​​​​​​