MBO opleidingen > Scholieren en studenten > Opleiding Allround meubelmaker interieurbouwer

Allround meubelmaker/ (scheeps)interieurbouwer

​Met een diploma Hout en Meubel kun je aan de slag in de timmerindustrie, de meubelindustrie, de (scheeps)interieurbouw of de houthandel. De timmerindustrie maakt onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. De timmerindustrie maakt ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletwoningen. De meubelindustrie en (scheeps)interieurbouw levert interieurbetimmeringen, balies, kasten, zitmeubelen en allerlei andere onderdelen voor de inrichting van woningen, winkels, kantoren en schepen. De houthandel koopt hout en plaatmateriaal in en bewerkt het indien nodig voor klanten in de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren.
 

Iets voor jou?

De hout- of meubelbranche is iets voor jou als je het bewerken van hout en plaatmateriaal ziet als een uitdaging, zin hebt in aanpakken en interesse hebt voor de enorme variatie aan de natuurlijke grondstof ‘hout’. Je hebt technisch inzicht, kunt nauwkeurig werken en je werkt graag met machines.
 

De opleiding

De opleidingen in de beroepsopleidende leerweg (bol) zijn heel gevarieerd. Je wisselt school en stage met elkaar af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens je stages ga je vier dagen per week op stage bij een bedrijf en heb je een dag per week theorie.
Als je de opleiding volgt in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), dan werk je vier dagen per week in dienst van een bedrijf en ga je één dag per week naar school voor de theorie. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je volgt verder precies dezelfde vakken als in de bol-opleiding.
 

Vakken

Op school volg je onder andere de volgende vakken:
• Vaktheorie.
• Tekeninglezen.
• Exacte vakken (wiskunde, natuurkunde en mechanica).
• Nederlands.
• LB (loopbaan en burgerschap).
Bovendien werk je aan je eigen map met bewijsstukken (portfolio). Je sluit je opleiding af met onder andere een Proeve van Bekwaamheid.
 

Je vooropleiding

Een intakegesprek en een vaardigheidstest maken onderdeel uit van de toelatingsprocedure. Tijdens de vaardigheidstest wordt gekeken of je het talent hebt om de noodzakelijke ambachtelijke vaardigheden binnen de daarvoor gestelde nominale tijd te leren (of te ontwikkelen).

Je bent tot deze opleiding toelaatbaar met een van de volgende diploma's:
  • diploma vmbo-gl, vmbo-kb, vmbo-tl
  • overgangsbewijs havo/vwo 3-4
  • mbo-diploma niveau 2
Het bedrijfsleven verlangt dat eerst een gerelateerde opleiding op niveau 2 is afgerond.
 

Verder leren?

Als je een opleiding op niveau 3 hebt afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.
 

Aan het werk

Een Allround interieurbouwer maakt op verzoek van de klant interieurs voor winkels, restaurants of kantoren. Hij maakt vaak unieke producten, op maat gemaakt. De vormgeving en het materiaal zijn daarbij belangrijk. De Allround interieurbouwer werkt veel met machines en handgereedschappen. Daarmee maakt hij de onderdelen in de werkplaats. Op locatie worden de interieurs geplaatst. De allround interieurbouwer heeft verstand van verschillende houtsoorten, maar ook van verschillende plaatmaterialen en andere materialen zoals kunststof, glas en metaal, die in interieurs verwerkt kunnen worden.
 

En verder

• Bij deze opleidingen is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen.
• Je kunt ook altijd overstappen van bol naar bbl of omgekeerd.
• Op de website van de Stichting Hout en Meubel (www.shm.nl) staat veel informatie over het werk. Je kunt er filmpjes over beroepen bekijken en erkende leerbedrijven opzoeken.
• Als je deze opleiding in de bbl wilt volgen, dan heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Hetzelfde geldt voor stages in de bol-opleiding: die moeten plaatsvinden bij een erkend leerbedrijf.
 

Kosten

Klik op de link 'algemene studiekosten'.
 

​​​​​​​​

Meer informatie over: Techniek, ICT en technologie

Vergelijkbare opleidingen binnen dit gebied: "Techniek, ICT en technologie":
OpleidingPlaatsVormDuurNiveau
Allround constructiewerkerHardenberg, HoogeveenBBL2 jaarniveau 3
Allround machinaal houtbewerkerGroningenBBL2 jaarniveau 3
Allround metselaarHardenberg, Groningen, HoogeveenBBL3 jaarniveau 3
Allround pijpenbewerkerHoogeveenBBL2 jaarniveau 3
Allround plaatwerkerHoogeveenBBL2 jaarniveau 3
Allround tegelzetterGroningenBBL2 jaarniveau 3
Allround timmermanHardenberg, Groningen, HoogeveenBBL2 jaarniveau 3
Allround vakman grond-, weg- en waterwerkGroningenBBL2 jaarniveau 3
Allround verspanerHardenbergBBL3 jaarniveau 3
Applicatie- en mediaontwikkelaarHardenberg, Groningen, HoogeveenBOL3 jaarniveau 4
Filmpje meubelmakers

​Neem hier een kijkje op onze vakopleidingen voor meubelmakers.