MBO opleidingen > Scholieren en studenten > Werken en leren (BBL)

Werken en leren (BBL)

​Je wilt een mbo-diploma halen, maar ook aan het werk? Dat kan. Veel mbo-opleidingen kun je volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
 

Wat is BBL?

Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je combineert werken en leren. Meestal werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en ga je één dag per week naar school.  
 

Wanneer is BBL iets voor jou?

Een opleiding in de BBL is iets voor jou als je graag leert in de praktijk. BBL is ook geschikt voor jongeren met werkervaring, bijvoorbeeld als ze gestopt zijn met een andere opleiding. Ook oudere jongeren die al aan het werk zijn en een hoger niveau willen bereiken, kunnen dat doen via een BBL-opleiding.
 

Wat heb je nodig om een BBL-opleiding te volgen?

Om een BBL-opleiding te volgen, moet je in ieder geval een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf voldoet aan de kwaliteitscriteria en eisen van een brancheorganisatie. Het bedrijf moet natuurlijk aansluiten op je opleiding.

Welke opleidingen zijn er in de BBL?

Op deze site staat per opleiding aangegeven of de opleiding in de BBL te volgen is.

Hoe zit het met studiebegeleiding?

In het bedrijf krijg je begeleiding van een praktijkopleider. Op school heb je een studiebegeleider.

Hoe vind je een leerbedrijf?

Kijk op de websites www.kansopwerk.nl en www.kansopstage.nl voor informatie over werkgelegenheid en arbeidsmarktperspectief.

Hoe zit het met salaris?

Omdat je in dienst bent bij een bedrijf ontvang je salaris. Je valt ook onder de CAO van het bedrijf. Kijk op www.loonwijzer.nl of www.jeugdloonwijzer.nl voor informatie over salarissen.

Hoe zit het met studiefinanciering en OV-jaarkaart?

Als je een bbl-opleiding volgt, krijg je geen studiefinanciering en geen OV-jaarkaart.
​​​

Handig!

De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) heeft een handige brochure gemaakt over werken en leren. Klik op het plaatje om te downloaden.