MBO opleidingen > Studie in Cijfers

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo
Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.Wat staat er in Studie in Cijfers?
1. Studenttevredenheid (rapportcijfer): het rapportcijfers dat studenten aan deze opleiding geven.
 
2. Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar): het aantal studenten dat in het vorige schooljaar deze  opleiding met een diploma verliet.
 
3. Doorstroom naar het HBO (na afgelopen schooljaar): het aantal afgestudeerde studenten dat verder ging met een hbo-opleiding.
 
4. Gediplomeerden met werk (een jaar na afstuderen): het aantal studenten dat in het verleden is afgestudeerd en een jaar na afstuderen een baan had gevonden.
 
5. Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding): de verwachting van de kans op een baan in de richting van deze opleiding en op hetzelfde niveau op het moment dat je afgestudeerd bent.
 
6. Kans op stage: de kans op een stageplaats voor deze opleiding op dit moment.
 
7. Startsalaris: het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint. 

De informatie over Kans op werk en Kans op stage verschilt per regio. Helaas is het niet mogelijk voor ons om ook de overige indicatoren per regio te tonen. Deze gelden voor het Alfa-college als geheel. ​

 

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Klik hier voor meer informatie over Studie in Cijfers.
Begrippen

Wat is het verschil tussen een BOL- en een BBL-opleiding?

BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage. 

BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je een dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
 

Wat is het verschil tussen bruto en netto?
Bruto loon: Je loon, inclusief belastingen en premies.

Netto loon: Dat wat je uitbetaald krijgt, dus met aftrek van belastingen en premies.