Rijnland Instituut

Het Rijnland Instituut wil bij studenten en docenten de aandacht en kennis vergroten over Duitsland en de Duitse taal. Door het bundelen en aanjagen van projecten zorgt het Rijnland Instituut – een samenwerkingsverband van Stenden, Drenthe College en Alfa-college – dat de contacten in en met Duitsland vergroot worden. Duitsland is een belangrijk land voor Nederland, en voor Noord-Nederland een naaste buur. Het Rijnland Instituut is het kennisinstituut voor Duits-Nederlandse betrekkingen.

Het Rijnland Instituut wordt vertegenwoordigd door een projectcoördinator. Voor Stenden Hogeschool is dat Herman Blom, voor Drenthe College Lambert Smit voor Alfa-college is dat Cigdem Zantingh.

 

Expertgroep Rijnland Instituut

​In september 2016 is de Expertgroep Rijnland Instituut van start gegaan in Hoogeveen. Hierover verscheen het artikel 'Grensregio krijgt impuls' in het Dagblad van het Noorden (krant en online).

 

Duitse taal en cultuur en stage lopen in Duitsland

Studenten van het Alfa-college in Hoogeveen die een opleiding van de Business School volgen, krijgen Duits als tweede moderne vreemde taal aangeboden. Ook studenten van onder meer opleidingen Zorg en Welzijn in Hardenberg krijgen het vak Duitse taal en cultuur. Om zich te oriënteren op de Duitse arbeidsmarkt, kunnen studenten ook stage lopen in Duitsland.

Meer weten over het Rijnland Instituut

Lees hier Beluister dit document met behulp van ReadSpeakerLuistereen interview met Cigdem Zantingh over de het Rijnland Instituut, toen nog Rijnlandacademie geheten.
 
Bekijk hier een filmpje van RTV Noord over wonen en werken in Duitsland.  
 

Evenementen en activiteiten

Er worden diverse evenementen en activiteiten georganiseerd, zoals symposia en jobmarkten.
Evenementenagenda

Georganiseerde evenementen en activiteiten

 

 
Wonen en werken in Duitsland
Nieuwsbrief

Het Rijnland Instituut geeft een nieuwsbrief uit. Hieronder kunt u reeds verschenen exemplaren downloaden (pdf).

 

 

Wilt u de nieuwsbrief direct ontvangen? Stuur een e-mail naar c.zantingh-akcelik@alfa-college.nl o.v.v. Nieuwsbrief Rijnland Instituut.

Rijnland in de Regio

​In het boek “Rijnland in de Regio” documenteren Stenden Hogeschool en Alfa-college hun nieuwsgierigheid naar vormen van grensoverschrijdende kennisuitwisseling en verbindingen.

 

 

 

Bezoek koningspaar
 
 
Cigdem Zantingh informeert het koningspaar over de activiteiten van het Rijnland Instituut, bij hun bezoek aan Stenden Hogeschool.